Главная > Food TECH: що це таке і з чим його «їдять»

Food TECH: що це таке і з чим його «їдять»

25.02.2022

Сьогодні під словом «фудтех» найчастіше мають на увазі онлайн-сервіси доставки їжі з магазинів та ресторанів. Все більше й більше тренди фудтех завойовують світ: вони займають більше половини обсягу ринку фудтех у світі та основну частку в Україні. Насправді, поняття Food TECH (food technology) набагато ширше – це інтеграція цифрових технологій у весь харчовий ланцюжок: від фермерських господарств та харчових виробництв до утилізації їжі.

Як формується Сучасний продовольчий ринок

Сучасний продовольчий ринок (Food Net) формується під впливом зустрічних процесів. З одного боку, спостерігається зростання вимог споживачів до товарів. З іншого боку, розширюються можливості виробництва високоякісної, кастомізованої продукції на основі інтелектуалізації, автоматизації та роботизації технологічних процесів.

Food Net сьогодні можна поділити на два сектори:

  • Перший, b2c-орієнтований на безпосередніх кінцевих споживачів продукції, включає традиційне харчування і замінники звичної їжі, а також напрямок персоналізації харчування.
  • Другий сектор — b2b — орієнтований на організацію взаємодії між компаніями у процесі виробництва та продажу ними продуктів харчування. В обох секторах технології є найпотужнішим драйвером розвитку цілого сектора економіки.

Чому Food TECH ринок досі недооцінений

За останні 4 роки обсяг венчурних інвестицій у ринок харчових технологій у світі зріс практично вп’ятеро. На жаль, на українському бізнес-просторі Food TECH ринок недооцінений, незважаючи на включення до рамок Національної Технологічної ініціативи. При цьому, потенціал сервісів і продуктів, які можуть створити російські компанії, оцінюється дуже переконливо: залежно від сегмента, російський ринок може становити від 5% до 15% частки світового, а російські компанії цілком можуть претендувати на лідерство у відкритому сьогодні «вікні можливостей» «.

Ключові питання, які ми обговорюватимемо на секції «Food TECH та їжа майбутнього»:

Як буде організовано виробництво, приготування та доставка їжі?

  • Упаковка майбутнього: огляд найкращих рішень. Мітки та датчики.
  • Сьогоднішні сервіси – у майбутнє! Як розвиваються онлайн-сервіси доставки їжі? Чи можливо заробляти на доставці в містах з невеликим населенням?
  • Ферми у магазині. Wow-ефект чи комерційно успішні проекти?

Також ми не можемо залишити без уваги успішні інженерні розробки в харчовій індустрії, часом приголомшливі і уяву, і смак. На секції буде приділено спеціальну увагу безпосередньо їжі майбутнього та питанням бізнесу до неї: наприклад, чи забезпечить «лабораторне» м’ясо відмову від традиційного м’ясного виробництва? І як будуть використовуватися сойленти, коктейлі, водорості, їстівна упаковка?